Elementy każdej właściwie zaopatrzonej kuchni, czyli stół, szafki, słoiki i wiele więcej
Zacznijmy od fragmentu ze stołem, przyjmijmy, iż w większości kuchennych pomieszczeń znajduje się mniej lub bardziej zadbany stół, na którym jedzą – w większość dni – lokatorzy. Do niego należy doliczyć choćby powierzchowną, nie zawsze dekoracyjną ceratę, stojaki na owoce oraz chlebak. W pobliżu sytuujemy okolicznościowy wazon, taborety.
Co sytuujemy w szafce kuchennej
Zerknijmy teraz w szafkę kuchenną. Na większych półkach chowamy wszelkie patelnie, garnki, tarki i miski. Swój kącik mają zestawy do jedzenia zup i drugich dań, zarówno w wersji reprezentacyjnej, która przeznaczona jest dla gości, jak i tymczasowej. Jeszcze inne miejsce przeznaczymy dla sztućcówa także innych akcesoriów kuchennych. Z nożami i widelcami kładziemy pozostałe narzędzia do zrobienia potraw, takie jak: obieraczki Julienne. Na popularnym kuchennym kredensie przygotowujemy w pośpiechu mnóstwo śniadaniowych oraz kolacyjnych kanapek. Deska do krojenia, talerz pod ręką, dzbanek z zaparzoną herbatą, łatwy do odpalenia ekspres do kawy – to wszystko musi znajdować się na wysokości działania naszych rąk, to jest pomiędzy dolnymi a górnymi szafkami z naczyniami.
Nie masz zamiaru zakończyć intrygującego tematu na tym artykule? W takim razie zapraszamy do następnych – kliknij w źródło poziom angielskiego test i wejdź na podobną witrynę.
Kuchnia to poza tym miejsce przygotowywania sałatek i innych smaczności, którymi raczymy się najczęściej zimową porą. Na takie zaopatrzenie przyda się nieco więcej miejsca, a przede wszystkim szczelne i zamykane na solidne zakrętki słoiki na przetwory. Znajduje się w nich naprawdę ogromna ilość smaków i zapachów – choćby dżemy, powidła, czy właściwie przyrządzone ogórki, kapusta i papryka, podawana np. w wersji ostrej, czy kwaśnej. Duszności, niemiłe zapachy, brud – w czasie przygotowania do imprezy organizowanej we własnym domu niewielkich rozmiarów kuchnia (jak w wielu mieszkaniach bloków i wieżowców) będzie zdecydowanie nieprzyjaznym gościom,a także lokatorom miejscem. W takiej chwili nie warto plątać się pod nogami gospodyni – pani, która wie wszystko an temat kuchni oraz najszybciej będzie w stanie przywrócić ją do ładu.