W ostatnim czasie niebieska herbata, określana również jako oolong albo ulung, jest niesamowicie modna. Różne badania, które prowadzono pod kątem jej właściwości pokazały, iż umożliwia naturalnie pozbyć się zbędnych kilogramów. Taka herbata uzyskiwana jest z mieszanki herbat – czerwonej i zielonej. Herbata oolong cieszy się popularnością wśród wszystkich znawców herbat, to dzięki własnemu wyglądowi oraz przyjemnemu smakowi.
Autor: Jason James
Źródło: http://www.flickr.com
Taki gatunek coraz częściej jest dostępny w Polsce, co oznacza, iż można go spotkać nie tylko w sklepach z samymi herbatami, lecz też w marketach oraz sklepach ze zdrowym jedzeniem, a także w sklepach online – Uprawiana jest na wyżynnych terenach Chin i Tajwanu, posiada tam bardzo długą tradycję, stosowana jest od wieków, jako napój odchudzający. Regularne picie niebieskiej herbaty pomoże nam na wiele sposobów.
Przede wszystkim jest bardzo pomocna, jak chcielibyśmy się odchudzić. Wspomaga metabolizm, co wyróżnia ją od innych typów herbat. Wspomaga pracę wątroby, dzięki czemu redukuje zbyt dużą ilość cholesterolu, jest doskonałym przeciwutleniaczem, jak i zapobiega i leczy stłuszczenie wątroby. Już zaparzenie takiej herbaty to swego rodzaju rytuał, do tego musimy znać reguły, jakie dotyczą wszystkich jej rodzajów, aby być w stanie całkiem docenić jej wszystkie moce. Najważniejsze zasady są takie, że jedną łyżeczkę liści tej herbaty bierzemy na jedną szklankę wody. Używać można jedynie wody mineralnej.
Zaciekawił Cię ten opis? Jeżeli tak, to przejdź do nowego tekstu i czytaj dalej o tym, co niezwykle Cię interesuje.
Jeśli używamy czajniczka musimy pamiętać, iż nie powinien być metalowy, gdyż tego typu surowiec nie wpływa na herbatę korzystnie.
Najbardziej odpowiednie będą tutaj czajniczki wykonane z gliny, czyli takie, których używają ludzie ze Wschodu. By zrobić faktycznie smaczną niebieską herbatę, woda powinna być prawie wrząca (90-100 stopniu Celsjusza). Susz należy zaparzać tylko przez mniej więcej trzy minuty, natomiast po takim czasie należy wyciągnąć je z gorącej wody. To bardzo istotne, gdyż ten gatunek dosyć szybko ulega utlenieniu. Jeśli będziemy o tym pamiętać, to będziemy pewni, że taki napar będzie dobrze smakował jak również będzie miał bardzo dużo cudownych właściwości.