Dlaczego grillowanie stało się tak popularne, jakie są najczęściej stosowane odmiany grillów.

Jednym z charakterystycznych objawów pojawienia się wiosny będzie aromat smażonych kiełbas i innych pyszności na grillach. Ich wybór jest bardzo duży, od malutkich, jednorazowych modeli, idealnie sprawdzających się na krótkim wypadzie za miasto aż do masywnych stacjonarnych urządzeń, mogących bez problemów obsłużyć imprezę na kilkanaście osób. Z reguły tego typu grille będą już dość zaawansowanymi przyrządami, często montowanymi na stałe, zresztą mają one taką wielkość, że transportowanie ich zbyt wygodne by nie było.

grillowane arbuzy

Autor: Arnold Gatilao
Źródło: http://www.flickr.com
Obecnie pośród tego typu urządzeń dużą popularnością się póki co cieszą dwa rodzaje, czyli gazowe i węglowe. Oba mają swoje wady i zalety, z tego też powodu przed zakupem warto je trochę poznać, żeby potem nie żałować swojego wyboru – Agrimpex. Tu rzecz jasna każdy użytkownik danego urządzenia będzie zdania, że to jego właśnie będzie najlepsze. Ale w rzeczywistości wybór zależeć powinien w pierwszej kolejności od osobistych oczekiwań i preferencji, czyli przykładowo wygody i szybkości przygotowywania potraw czy też odpowiedniej atmosfery podczas pieczenia.

Pstrąg grillowany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor: Olitalia
Źródło: Olitalia
Jeśli będzie chodzić o wygodę i szybkość pieczenia to grill gazowy będzie tu zdecydowanie bez konkurencji. Rozpalić go można niesamowicie łatwo – wystarczy odkręcić zawór, podłożyć ogień i grill zaczyna się palić. Przy grillach węglowych już tak dobrze nie ma, z nimi trzeba się sporo pomęczyć, aby na koniec można było coś na niego wrzucić. Kolejną rzeczą są koszty. Wprawdzie profesjonalne grille gazowe podczas zakupu są trochę droższe niż węglowe, jednak w codziennym użytkowaniu gaz znacznie mniej kosztuje niż węgiel. Z tego też powodu jeśli ktoś często robi imprezy w plenerze a równocześnie pilnuje wydatków, to urządzenie na gaz będzie jednak korzystniejszą opcją. Na zakończenie warto rozważyć smak potraw – . Tu w opinii wielu osób grille na węgiel są jednak poza konkurencją, bo mięso po przygotowaniu na nich jest chrupkie i aromatyczne. Lecz w przypadku grilli gazowych również jest na to metoda, bo po prostu można użyć drewnianych wiórków, które to także zapewnią.