Kilka ważnych informacji o podawaniu zup na co dzień i przy różnych uroczystościach.
O ile w zwykłe dni w wielu rodzinach zupy zwyczajnie się zjada na głębokich talerzach czy niekiedy i miskach, to w przypadku jakiś uroczystych okazji trzeba zadbać o odpowiednie naczynia.
bardzo dużo będzie w tej sytuacji zależeć od tego, jaką zupę się zaserwuje, a możliwości są pod tym względem wprost nieograniczone. Pozostać rzecz jasna można przy klasyce, czyli pomidorówce albo rosole, a można ugotować między innymi pyszną grzybową albo sycący barszczyk. Najczęściej rozróżnia się trzy najważniejsze naczynia na zupy, czyli miski, talerze i bulionówki Lubiana. W praktyce warto mieć je wszystkie gdzieś schowane, ponieważ zawsze okazać się może, że będą potrzebne.
Interesuje Cię ten temat? Jeśli tak, to pod linkiem odnajdziesz podobne ciekawe informacje, których nie zapomnisz długo.
Niektórzy polecają, żeby jeszcze do tego zestawu dołożyć barszczówki, czyli niewielkie naczynia dedykowane właśnie na barszczyk.

Źródło: http://www.flickr.com
Bez względu na to, w jakim naczyniu będzie podawana zupa, to należy się trzymać kilku istotnych reguł. Jeżeli będzie chodzić o talerze, to przeważnie się je kładzie je niewypełnione na stole, z leżącą z prawej strony łyżką, a zupa jest podawana w osobnych wazach. Za to bulionówki Luminarc daje się gościom już pełne, a dodatkowo się je stawia na talerzu o odpowiednim rozmiarze. Często do podawanych takim sposobem zup będą jeszcze jakieś dodatki, w takim przypadku znajdować się one powinny na talerzyku po prawej stronie.
Dość oryginalnym i zyskującym coraz większą popularność sposobem na podawanie zup są specjalne, niewielkie chlebki, najlepiej sprawdzają się one w przypadku białego barszczu.
Dyskusja wyłączona.