Świeże przyprawy to podstawa każdej kuchni!
Wszyscy lubimy mocno doprawione posiłki. Właściwie zestawione zioła i przyprawy z najzwyklejszej potrawy zrobić prawdziwy rarytas.
Niestety to, co dziś znajduje się w sklepach ma niewiele wspólnego z aromatycznymi kompozycjami ziół i przypraw, których zapach wypełnia całą kuchnię. W większości przypadków w woreczkach z fabrycznymi przyprawami znajdziemy suszone, zwietrzałe liście ziół, a kupne zestawy przypraw składają się w dużej mierze z soli. Co więcej wielu wytwórców wzbogaca mieszanki przyprawowe o różne wzmacniacze smaku, spośród których wyjątkowo złą sławą owiany jest|takie jak owiany złą sławą glutaminian sodu.

Źródło: http://www.flickr.com
Jeśli chcemy podawać rodzinie zdrowe, pachnące i smaczne posiłki bez żadnych substancji dodatkowych musimy zacząć robić własne przyprawy. Dlatego warto zakupić do kuchni porządne moździerze kuchenne.
Przy pomocy tych niepozornych naczyń z tłuczkami możemy wykonać różne mieszanki ziół, ziaren i przypraw, rozdrabniać orzechy i pestki słonecznika czy dyni i rozcierać miękkie części roślin. Dzięki nim możemy zrobić rewelacyjne czosnkowo-ziołowe marynaty do grillowanych i pieczonych mięs. Wystarczy rozetrzeć w moździerzu kilka ząbków czosnku wraz kilkoma listkami mięty, bazylii czy tymianku, a następnie połączyć uzyskaną pastę z oliwą z oliwek.
W marketach z wyposażeniem do kuchni znajdziemy kilkanaście modeli moździerzy, które różnią się od siebie rozmiarem, materiałem i przeznaczeniem.
Czy ten tekst Ci się spodobał? Jeżeli tak, to żeby uzyskać podobne dane na omawiany wątek, spójrz na informacje (https://prezero.com/pl/gospodarowanie-odpadami/), one niewątpliwie również przyciągną Twój wzrok.
W każdej kuchni z pewnością sprawdzi się moździerz porcelanowy z tłuczkiem.
Dyskusja wyłączona.