W każdym hotelu zazwyczaj jest restauracja – co zatem uczynić, żeby nie była pusta?
W Polsce jest ogromna ilość hoteli – każdy jakoś chce przyciągnąć gości. Menadżer może zadecydować, że nie tylko zaproponuje najwyższy standard pokoi, ale świetne jedzenie w restauracji.
Znaczna ilość hoteli posiada restauracje.


Źródło: http://www.flickr.com

Źródło: http://www.flickr.com
Niekiedy bywają one niedochodowe, ponieważ świecą pustkami. Goście pytają w recepcji o dobre lokale w pobliżu i z niewiadomych względów nie mają ochoty korzystać z możliwości zjedzenia w hotelowym budynku. Może to sprawa stereotypów wyniesionych jeszcze z okresu Polski Ludowej – nie jest to jasne. Z tego powodu część menadżerów hoteli stara się z tym walczyć i przyciągnąć gości nie tylko do hotelu, ale także do restauracji. Gastronomia (strona www) hotelowa to generalnie ciężki orzech do zgryzienia. Należy zatrudnić dobry oraz zmotywowany zespół, a w naszej chłodni stale muszą znajdować się świeże artykuły. To zwiększa koszty. Niestety nikt nie da nam gwarancji, że się zwrócą, jeśli hotel będzie widziany jedynie jako zakwaterowanie i goście nie będą mieli zamiaru posilać się u nas. Powinniśmy zatem zmienić koncepcję i wyjść z naszą ofertą kulinarną do mieszkańców. Bo kto powiedział, że restauracja (pizza gdańsk) hotelowa ma być otwarta tylko dla gości danego hotelu. Należy postawić na promocję naszego lokalu w mieście oraz zachęcić mieszkańców do odwiedzania nas.
Jeśli odniesiemy sukces i w naszej restauracji zaczną często bywać ludzie, to nareszcie nie będziemy stratni na tym kawałku biznesu. Na dodatek, jeśli po jakimś czasie będziemy mieli dużo pozytywnych opinii w sieci, to może okazać się, że zaczną nas naśladować inne hotele.
Dyskusja wyłączona.
Kategoria: Nowinki gastronomiczne - co jeść, żeby nie przytyć?
Tagi: artykuły, hotel, jedzenie, restauracje
Tagi: artykuły, hotel, jedzenie, restauracje