Czym różni się opiekacz od tostera i jakie pieczywo mógłby opiekać?

Gorące i chrupiące pieczywo to element śniadania na wielu naszych stołach. Urządzenia, które prędko opiekają bułki czy kromki chleba tostowego są wykorzystywane od długiego czasu, a zwyczaj ich stosowania nadszedł do nas spoza granic Polski.

sprzęty

Autor: Toblerone
Źródło: Toblerone
Jednak urządzenia takie jak tostery czy też opiekacze mimo, że w efekcie działają na podobnej zasadzie, nie są jednak identyczne.

Ten tekst niesłychanie Cię zainteresował? To zobacz też inne pomocne opracowania (http://www.noclegidlafirm.pl/wroclaw/), które mają niezwykle ważne informacje – pochłoną Cię zupełnie.

Tostery to urządzenia, do których kromki chleba wkłada się z góry lub z boku, natomiast opiekacz do pieczywa to narzędzie, które jest położone płasko. Kromkę kładzie się na płycie grzejnej oraz przyciska się klapką, w której jest kolejna płyta grzejna.

Chcę przyciągnąć Cię na autorskie www. To świeża witryna, która zawiera mnóstwo ciekawych wpisów. Fantastycznie będzie też, jeżeli napiszesz recenzję.

Na rynku są opiekacze wyprodukowane z metalu, tworzyw sztucznych albo z połączenia tych dwóch materiałów. Te plastikowe można kupić w niemalże jakimkolwiek kolorze, więc można ich wygląd dostosować nawet do wystroju całej kuchni, jednak ich wadą jest dosyć niewielka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Poza tym jeśli taki opiekacz byłby wykorzystywany relatywnie często, to może się w co poniektórych miejscach nieco stopić.

Znacznie w większym stopniu trwałe są opiekacze wyprodukowane z metalu. Nie zepsują się nawet, jeśli upadną na posadzkę z wysokości używanego w kuchni blatu. Według co poniektórych opinii, opiekacze metalowe są o wiele bardziej wyszukane, przez co ładnie wyglądają w dowolnej, nawet niezwykle nowatorskiej jadalni. Tego typu urządzenia mają moc w przedziale 600-1300 W, jednak w domu najlepiej sprawdzą się produkty o mocy ok. 700-800 W.

Przy zakupie tego przyrządu warto jest też zwracać uwagę, czy ma dodatkowe wkładki, np. do smażenia pierogów czy też gofrowania. Są również wkładki do pączków czy ciastek.