Samodzielne wędzenie

Większości z nas przejadły się już naszpikowane chemikaliami, nasiąknięte wodą i co najgorsze nieomal bezsmakowe wędliny oferowane w dyskontach oraz marketach.
Marzymy o wyrobach z opowieści naszych dziadków – apetycznych, aromatycznych, niepowtarzalnych.

Te smaki można odtworzyć, pod warunkiem że kiełbasy oraz mięsa sami przygotujemy a także uwędzimy. Wędzenie przynależy do najstarszych, praktykowanych od tysięcy lat, metod utrwalania pokarmów. Prócz wędzenia od pradziejów wykorzystywano też suszenie oraz solenie. Obecnie, gdy każda rodzina posiada do dyspozycji chłodziarkę, zaś producenci żywności do większości towarów dodają konserwujące środki, wędzenie nie ma już tak dużego znaczenia przy przechowywaniu zapasów domowych. Ciągle jednak z radością zajadamy się wędlinami i wędzonkami.
zdrowe żywienie

Autor: Debbie Tingzon
Źródło: http://www.flickr.com
W tej sytuacji zupełnie nie dziwi, iż znowu coraz bardziej modne staje się wędzenie w domu, co może znacznie ułatwić Smoke wędzarnia gazowa. W naszej ojczyźnie idea domowej wytwórczości wędliniarskiej zdobywa coraz ogromniejsze chmary sympatyków. Popularyzuje się stare, polskie receptury, a miłośnicy smakowitych i zdrowych tradycyjnych wędlin ochoczo dzielą się swą wiedzą jak też doświadczeniami. Dzięki ich wskazówkom nawet początkujący szybko mogą zorientować się w jaki sposób zabrać się do wędzenia, zbudować pierwszą wędzarnię jak też uzyskać zadowalające rezultaty. Na smak oraz barwę wyrobów wędzarniczych wielki wpływ ma typ użytego drewna.

W Polsce tradycyjnie użytkuje się drewna liściastych drzew. Zależnie od typu wędzarni możemy wykorzystywać drewno w formie szczap, zrębków albo trocin.