Jaką kawę ziarnistą kupić oraz z jakiego powodu najwłaściwiej zmielić ją przed samym parzeniem?

Najlepsza kawa to ta, z dopiero co zmielonych ziaren. Jest w najwyższym stopniu aromatyczna oraz zwyczajnie najsmaczniejsza. smakosze kawy zawsze rekomendują kawę ziarnistą tylko znakomitej jakości.

Wśród kaw pachnących orzechami i przyprawami, każdy znajdzie swój preferowany smak.
Jeśli ktoś ma automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem, to kawa ziarnista w jego przypadku okaże się znakomitym wyborem. Automatyczne ekspresy mają zamontowany młynek, który ma regulację stopnia mielenia kawy, a to bardzo przyczynia się na smak zaparzonego napoju. Żadnego człowieka nie trzeba przekonywać, że kawa kawy ziarniste ziarnista jest o wiele lepsza od mielonej. Jeśli smakosz kawy nie posiada młynka do kawy lub automatycznego ekspresu z dołączonym młynkiem, musi jak najszybciej w niego zainwestować. Wielowiekowe młynki nie mielą kawy najlepiej. Przegrzewają ziarna w czasie mielenia, a to niezwykle psuje smak kawy po zaparzeniu.
Zdrowe jedzenie

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com
Kawa
słodycze
Zazwyczaj uprawianymi rodzajami kawy na świecie są Arabica i Liberica. Rodzaje inne są w mniejszym stopniu znane oraz słabo rozpowszechnione. Arabica uważana jest za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna prezentują się bardzo ładnie, a napar z niej jest bardziej delikatny w smaku. Często czuć w niej smak kakaowy czy orzechowy. Robusta natomiast jest gatunkiem o intensywnym smaku. Niektóre jej rodzaje posiadają nawet korzenny smak. Robusta ma więcej kofeiny niż Arabica i dla znaczącej ilości koneserów kawy posiada zbyt wyrazisty smak. Z tych wszystkich rodzajów Liberica ma najmniej aromatu. Daje za to największe plony i jest odporna na szkodniki.

gatunek taki uprawiany jest w Cejlonie i w Afryce. Sposób mielenia kawy często jest zależny od tego, w jaki sposób kawę zamierzamy parzyć. Jeżeli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to powinna być ona zmielona drobno.