Jakim sposobem przygotować wędliny domowego wyrobu?

Majówka to świetny czas na zapoczątkowanie sezonu na wędzenie szynek, boczków, produkowanie domowych kiełbas. Jeżeli dziś zakupimy kawałeczek pięknego mięsa od szynki, chudego boczku albo kilogram łopatki, to już za 3 dni można mieć własną pyszną wędzonkę. A takowe wyroby są coraz to w wyższym stopniu popularne, bo wiemy, co konsumujemy.

Domowa produkcja wędzonek. Receptura na szynkę – Mięcho na szynkę domowej roboty można przygotować w ciągu 2-4 dni. Do solanki trzeba używać 10 litrów wody wprzódy zagotowanej z marynatami: pieprzem, zielem angielskim oraz kardamonem – szczegóły produkcji wędzonek. Do ostudzonego wywaru dorzucamy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz pięć gram nominy. Przygotowaną solanką nastrzykujemy szynkę, żeby masa mięsa powiększyła się o blisko 10 -15 proc. Można rzecz jasna peklować zupełnie inaczej, jednak wówczas trwa to minimum 10 -14 dni.

najlepsze przetwory mięsne w Polsce

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Nastrzyknięte mięso należy zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Następnie, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do uzyskania należytego odcienia. Należy pamiętać, iż najlepszy dym oraz najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.

Ażeby sporządzić własne przetwory mięsne nie trzeba wielkiego wysiłku jak też wysokich kosztów. Można na początek spożytkować beczułkę z obciętym dnem. Można też kupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – ogrodowe czy balkonowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest zbudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie nagminnie nazywają amatorzy domowych wędlin, często sami budują wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, aby wyroby rzeczywiście wędziły się, a nie piekły. Większa część unika również stosowania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie możemy zakupić gotowe zrębki z drewien owocowych, olchowych czy bukowych.

Jeśli będziemy nagminniej produkować domową kiełbachę lub szynkę, warto posiadać własne drewno. Dąb i olcha dają tradycyjny bukiet zapachów oraz brązowy odcień. Jabłoń nadaje się rewelacyjnie do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najbardziej odpowiednie jest do polędwiczek jak też tłustych mięs: bekonów, golonek, żeberek.

Czy potrzebujesz nowych i interesujących postów na opracowany tu temat? Nadciągamy z pomocą – kliknij, zobacz, sprawdź tu rzetelne wątki.

Do szynek najlepiej użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brązowy i dającego ożywczy, lekki, owocowy zapach.