Jakim sposobem przygotować wędliny domowego wyrobu?

Nastrzyknięte mięso należy zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2-4 dni w temperaturze 4-6 st. C. Następnie, po osuszeniu, wędzimy je 3 godziny do uzyskania należytego odcienia. Należy pamiętać, iż najlepszy dym oraz najsmaczniejsza szynka jest, kiedy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.
Ażeby sporządzić własne przetwory mięsne nie trzeba wielkiego wysiłku jak też wysokich kosztów. Można na początek spożytkować beczułkę z obciętym dnem. Można też kupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne – ogrodowe czy balkonowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, dobrze jest zbudować własną. Zadymiacze, jak sami siebie nagminnie nazywają amatorzy domowych wędlin, często sami budują wędzarnię, dbając, ażeby palenisko było należycie daleko od komory z mięsem, aby wyroby rzeczywiście wędziły się, a nie piekły. Większa część unika również stosowania gotowych polepszaczy. Dla poniektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym. Na jedno wędzenie możemy zakupić gotowe zrębki z drewien owocowych, olchowych czy bukowych.
Czy potrzebujesz nowych i interesujących postów na opracowany tu temat? Nadciągamy z pomocą – kliknij, zobacz, sprawdź tu rzetelne wątki.
Do szynek najlepiej użyć wiśniowego drzewa, barwiącego na ciemny brązowy i dającego ożywczy, lekki, owocowy zapach.