Nagminny problem alergii i możliwości radzenia sobie z nim


Bardzo specyficznym typem uczuleń są te, które dotyczą konkretnych typów żywności. Obecnie wiele osób na przykład jest uczulonych na gluten, zawierający się w tak powszechnych produktach mających w sobie pszenicę. Osoby posiadające takie uczulenie muszą bardzo dokładnie studiować etykiety produktów z wypisanym składem. Generalnie alergie pokarmowe potrafią być ogromnie uciążliwe, w szczególności jeśli dotyczą elementów bardzo popularnych, czy też bardzo dobrych – jak na przykład czekolada. Do nagminnie występujących reakcji alergicznych w takich dolegliwościach zalicza się swędząca pokrzywka na skórze.

W aptece dostępne są różnorodne preparaty na alergię, niektóre z nich sprzedawane są jedynie na receptę. Więcej informacji – oferta preparatów na alergię. Przy każdym podejrzeniu uczulenia warto wybrać się do wyspecjalizowanej poradni, gdzie wykonane zostaną testy na określone alergeny. Alergolog zapisze później odpowiednią kurację lekami. Na niektóre alergeny możliwe jest także odczulanie, co wykonuje się poprzez zastrzyki lub specjalne tabletki. Niestety taki zabieg jest długotrwały i kosztowny, ale efekty mogą się utrzymywać nawet przez kilka lat. Na większość alergii jednak zapisywane są preparaty o charakterze doraźny,, a więc hamujące objawy spowodowane przez uczulenie.
Tagi: alergen, alergolog, choroba, gluten, pyłek, żywność