Jaki zapach mogą mieć niektóre szlachetne rodzaje polskiego wina?
Każdy wie, że do produkcji wina konieczne są winogrona, które muszą mieć dobre warunki do rośnięcia. Pomyliłby się jednak ten, kto uważa, że w Polsce takich warunków nie ma.
Krajowe wina również mogą urzekać bogactwem smaku oraz aromatów.
Niestety z uwagi na nie za bardzo przyjazny mikroklimat, są one produkowane w niewielkich partiach. Jakkolwiek jednak w Polsce istnieje kilkaset mniejszych winnic oraz kilkadziesiąt dużych. Najwięcej z nich jest usytuowana na południu i wschodzie Polski. Jest produkowane tam wino białe, czerwone czy też nawet różowe. Każde z nich cechuje się niepowtarzalnym charakterem, czyli smakiem, zapachem oraz kolorem. Polska ma kilkusetletnią winiarską tradycję, z tego też powodu niektóre wina polskie potrafią konkurować z takimi, które są w najwyższym stopniu uznawane na świecie. Co interesujące, bardzo korzystne dla odbiorcy jest nabywanie tego typu win wprost od ich wytwórców.

Źródło: Good Food
Może dawać to ponadto możliwość poznania nie tylko obszaru, w którym dojrzewała winorośl, lecz również samych wytwórców takiego wysokogatunkowego napoju. Można się wtedy dowiedzieć, że są to bardzo ciekawi i profesjonalni znawcy. Do produkcji swoich win używają najlepszych oraz zazwyczaj także starych odmian winorośli. Tego typu wina (zobacz: wina chilijskie) mogą posiadać zapach wiśni, owoców cytrusowych czy też nawet papryczki lub jabłka. Co poniektóre wina polskie posiadają także subtelną kwiatową nutę.
Bardzo ważna dla smakoszy jest możliwość skosztowania wina. Znawcy, którzy nie chcą lub nie mają możliwości samodzielnie udać się do winnicy, takie wino (zobacz: porto fonseca) mogą zakupić również w wielu specjalistycznych sklepach w cenie ok. 50-100 złotych.
Dyskusja wyłączona.