Odkryj tajemnice doskonałego napoju bogów, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Jeżeli wybiera się takie rozwiązanie, należy otwartą butelkę z winem (ważny link), postawić w odpowiednio chłodnym pomieszczeniu . Bardzo ważna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których zapach jest bardzo złożony, ale jego odkrywanie sprawia olbrzymią radochę. Prawidłowe napowietrzanie przebiega w wyrafinowanych dekanterach ze szkła – akcesoria do wina.
Skutek dekantowania wina otrzymać można także wprost w kieliszku. Istotna jest w tym przypadku adekwatnie duża objętość kieliszka oraz jego kształt z szeroką powierzchnią parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Karafka do wina o swoistym kształcie – pękata u dołu z wąską szyjką, stosuje się do przebiegu dekantacji i szykownego podawania wina na stół.
Jeżeli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok dekantera z winem, wskazane jest by stała otwarta, pusta butelka i korek. Dobrą praktyką jest, aby podawać wina młode przed długo leżakującymi, serwować lekkie przed treściwymi, podawać wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne nalewaćna koniec.
Tagi: dekantowanie, Korek, napój alkoholowy, Napój bogów, napowietrzenie, stół, trunek