Żeliwo – jego przymioty, zastosowanie jak też konserwacja
Żeliwo to półprodukt nadzwyczaj solidny, mało podatny na rdzewienie, a przy tym zapewniający bezgraniczne możliwości kształtowania.
Z żeliwa odlewa się m.in. sprzęty do ogrodu, patelnie a także garnki, rozmaitego rodzaju ozdoby.

Źródło: http://www.flickr.com
Ten wielozadaniowy materiał może powstać w drodze stopu stali z manganem jak też szeregiem pozostałych pierwiastków. W zależności od rodzaju stopu, powstałe żeliwo różni się przymiotami, a co się z tym łączy, także przeznaczeniem. Wszelkiego rodzaju nity, śluzy jak też pozostałe części pracujące pod ogromnym napięciem fabrykuje się z w wyższym stopniu sprężystego, wytrzymałego na sprężanie żeliwa typu sferoidalnego, bez trudu znoszącego obciążenia w przybliżeniu parudziesięciu ton. Natomiast większość produktów powszedniego użycia, jak meble ogrodowe, fragmenty dekoracyjne, bądź naczynia, powstaje z tzw. żeliwa szarego.
Jakie są własności tego surowca? Jest na pewno dosyć ciężki. Stąd raczej nie nada się do ogromnych obiektów (na przykład sprzętów), jakie z domysłu mają być po wielokroć przesuwane. Na żeliwnej ławce jednakże spokojnie usiądą nasze prawnuki, a może też następne pokolenia, jako że wytrzymałość surowca gwarantuje, iż przetrwa długie lata. Zawdzięcza to m.in.
Uważasz, że ten wpis jest ciekawy? Jeżeli tak, kliknij tutaj – ten portal publikuje podobne informacje, one także są warte zainteresowania.
dużej odporności na korozję. Dzięki treści węgla żeliwo rdzewieje tylko powierzchniowo. Jeżeli zdarzy nam się ujrzeć na nim rdzawe plamy, starczy je wyczyścić, aby się przekonać, że rdza nie weszła w głąb przedmiotu.
Bardzo popularne są stworzone z tego stopu patelnie: zwyczajne, grillowe, albo ze specjalnymi wgłębieniami przeznaczonymi do smażenia jaj czy też placków. Przyda się nam też żeliwna patelnia do naleśników.
Dyskusja wyłączona.