Przygotowywanie posiłków na parze – o czym warto wiedzieć?

Przygotowywanie posiłków na parze – o czym warto wiedzieć?

3 października 2018 0 By admin
Gotowanie na parze to jedna z tych kwestii, o jakich wszyscy słyszeli i wszyscy mają jakąś opinię w tym temacie. Z tego powodu, wokół tej metody wykonywania dań narosło wiele nieprawdziwych przekonań. A tak naprawdę gotowania na parze trzeba spróbować samemu. Wiele rzeczy przemawia na korzyść tego, by podgrzewać danie nad gotującą wodą, a nie w samej cieczy. Co warto wiedzieć o gotowaniu na parze?

gotowanie

Autor: ultrakickgirl
Źródło: http://www.flickr.com

Po pierwsze, taki sposób na robienie dań sprawia, że posiłek jest dużo bardziej zdrowy (kilka przydatnych porad z naszego bloga). Oczywiście podgrzewanie w wodzie i tak jest lepsze od smażenia. Gotując nie dolewasz tłuszczu do elementów posiłku. Jednak klasycznie gotowane dania posiadają nie tylko mało tłuszczu, lecz również… mało minerałów. Woda skutecznie wymywa cenne elementy, które potem po prostu usuwasz. W trakcie robienia posiłku na parze takie zjawisko nie ma miejsca.

Jesteś dzięki temu zachować o wiele większą liczbę cennych witamin oraz innych ważnych składników. Ma to gigantyczne znaczenie zwłaszcza w sytuacji, kiedy podgrzewasz warzywa.Po drugie, dania gotowane na parze mają świetny smak, a często wręcz są jeszcze smaczniejsze. Ci, którzy nie próbowali pary z reguły twierdzą, że przygotowywanie na parze niweluje smak warzyw. Ale nie jest to prawda. Wystarczy, że choć raz spróbujesz podgrzać tak ulubione warzywo, a zobaczysz to na własnej skórze. Warzywa będą przepyszne, a z pewnością nie będą mdłe.

gotowanie

Autor: Counselman Collection
Źródło: http://www.flickr.com

Ponadto przygotowywanie posiłków na parze jest niezwykle proste. Nie trzeba tu wyjątkowe wiedzy albo doświadczenia. Jedyna rzecz, której potrzebujesz to właściwa nakładka albo sitko do garnka. Nakładka musi mieć otwory, przez które będzie przelatywać para, ale które okażą się na tyle małe, by można było wygodnie rozłożyć produkty. Z pewnością miło zdziwi Cię to, że gotowanie na parze zupełnie nie opóźnia obiadu.