Jako kierownik restauracji, zadbaj także o szczegóły

Jako kierownik restauracji, zadbaj także o szczegóły

3 października 2018 0 By admin
Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To również klienci, aranżacja wnętrza i jakże ważne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw dań proponowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma porządną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i przejrzysta. To dwie najistotniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie się nie odkleja.

Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się między kartkami jakieś okruchy. To bardzo ważne by menu było czyste, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co jakiś czas dokonać przeglądu potraw i wyrzucić z menu te, które się nie sprzedają. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw nie zapominajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo wydrukować karty menu, poznaj tutaj. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com

Na stołach w restauracjach często możemy zauważyć serwetki w mniej lub lepszym serwetniku oraz przyprawy, które często stoją sobie tak jakby ktoś je na stolikach zostawił dawno temu i zapomniał je uzupełniać i myć. Jeżeli chcemy by nasz restauracja (polecamy restauracja plac solny wrocław) przyciągała ludzi musimy zadbać o każdy szczegóły między innymi o przyprawniki. Jeżeli dostajemy od dystrybutora jakiegoś napoju przyprawniki i dodatkowo jeszcze serwetniki, to dobrze by na każdym stoliku były takie same zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest zakup takich samych przyprawników i serwetników na każdy stolik w jakimś pasującym do lokalu kolorze bez dodatkowych liter reklamujących jakiś koncern, ważna strona. Zadbajmy o to, żeby miejsce, do którego wchodzi głodna osoba naprawdę przyciągało nie tylko pysznymi potrawami, ale również pięknym wnętrzem. Postarajmy się, żeby każda osoba wkraczająca do naszego lokalu czuli się dobrze już od momentu przekroczenia progu. Diabeł tkwi w szczegółach, więc nie zapominajmy, że dobry przyprawnik to nie jedynie sól i pieprz, a również oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie wpisywała się w klimat restauracji, knajpy i serwowanych w nim potraw. restauracja (polecamy dobra restauracja wrocław rynek)