Czy znasz już pozytywny wpływ herbaty czerwonej na przemianę materii?

Czy znasz już pozytywny wpływ herbaty czerwonej na przemianę materii?

3 października 2018 0 By admin
Liście czerwonej herbaty w krótkim czasie po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie uszkadzając liści farbuje ich obrzeża na czerwonawy odcień. Fermentacja ta sprawia, iż napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i zapach. Na szczególną obserwację wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany zabójca tłuszczu. Pu-Erh, herbata, bez jakiej mało kto potrafi sobie przedstawić dietę odchudzającą.

herbata

Autor: surtr
Źródło: http://www.flickr.com

W trakcie procesu wytwórczości przyswaja wielu przymiotów przyśpieszających naszą przemianę materii, a co za tym idzie wzmacnia spalanie tłuszczów. Aby zaparzony napar zatrzymał najważniejsze wartości smakowe, swój niesamowity aromat i szczególności lecznicze, herbatę trzeba zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli, wapnia i magnezu, przez 3 do 7 minut. Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na produkowanie soków trawiennych i ożywia pracę jelit, co przyśpiesza przemianę materii, a w efekcie spalanie tłuszczów. Interesujące szczegóły: rozwijana herbata.

Obniża pułap cholesterolu i ciśnienie krwi, polepszając przy tym krążenie. Codzienna czarka czerwonej herbaty posiada zbawienny wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych: zwłaszcza systemu pokarmowego i wątroby, a zawarty w niej fluor, pomaga zabezpieczać zęby przed próchnicą. Rozwija pamięć, koncentrację i samopoczucie. Przyśpiesza usuwanie toksyn z układu, również wzmacnia ustrój. Interesująca oferta: czerwona herbata klasyczna.

Działanie moczopędne czerwonej herbaty oczyszcza układ z powstających wytworów przemiany materii, a picie sporych porcji owego napoju, bardzo dobrze gasi pragnienie. Herbata czerwona przyśpiesza metabolizm, jaki wyzwala pokłady energii nagromadzone w redukującej się tkance tłuszczowej bywa bardzo dobrą szansą do wyrobienia w sobie potrzeby aktywności fizycznej. Samo picie herbaty nie wyzwoli od zanadto obfitej tkanki tłuszczowej.

herbata

Autor: Frank Haferkorn
Źródło: http://www.flickr.com

Herbaty zawijane w pąki to nie jedynie smak, zapach, to również przepiękny wygląd herbaty. W czasie zaparzania herbaty w cudny sposób pomału rozkładają się, jak rozkwitający kwiat. Herbaty zawijane trzeba parzyć w malutkich dzbankach, albo dużych filiżankach. Jeden pączek można parzyć nawet do kilku razy.