Z jakich powodów surówki i sałatki są tak potrzebne, o jakie dodatki i składniki można je uzupełniać.

Z jakich powodów surówki i sałatki są tak potrzebne, o jakie dodatki i składniki można je uzupełniać.

21 października 2019 0 By admin
Jednym z podstawowych elementów prawidłowego odżywiania są warzywa oraz owoce. Dietetycy zalecają, aby zjadać je co najmniej kilka razy na dzień w różnej postaci, najlepiej jak najbardziej różnorodnie. Warzywa i owoce będą dostarczać naszym organizmom odpowiednich witamin i soli mineralnych, a poza tym tak ogromnie pożytecznego i niezbędnego błonnika.

Spożywać je można pod różnymi postaciami, jeśli chodzi o owoce najczęściej na surowo, natomiast warzywa pod postacią najróżniejszych sałatek i surówek. Rozmaitych na nie jest ogromna ilość, a dodatkowym ich plusem jest to, że da się w nich przemycić inne zdrowe rzeczy. Na przykład ogromnie pożądanym i cennym

dobry lunch

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia

dodatkiem są kiełki. Można je kupić gotowe, ale można także samemu zabrać się za ich hodowanie. Informacji o tym, jak hodować kiełki jest ogromna ilość w internecie, starczy tylko nieco chęci żeby wyszukać wszystko, co potrzebne będzie w tym temacie. Można je uprawiać na różne sposoby, niezwykle przydatna jest przykładowo kiełkownica, dzięki której wszystko będzie znacznie wygodniejsze – . Jeżeli się odpowiednio zaplanuje ich hodowlę, to cieszyć się nimi będzie można praktycznie bez przerwy, a jako dodatek do wielu dań, w tym także przepysznych sałatek bardzo dobrze będą się one nadawać.

W większości przepisów poza samymi warzywami lub owocami w sałatkach będą się pojawiały również inne składniki. Sporo z nich opiera się na majonezie, który mimo przepysznego smaku na jednak jedną zasadniczą wadę, czyli jednak trochę tuczy. Znacznie lepiej sprawdzi się w takich sałatkach prawdziwa oliwa z oliwek, przez wielu uważana za najzdrowszą odmianę tłuszczy. Oliwa – znajdź więcej ma w sobie bardzo duże ilości pożytecznych składników, w tym tak potrzebne do utrzymania zdrowia kwasy omega 6 i sporo witamin. Włoska kuchnia, uznawana za jedną z lepszych na świecie, oparta jest właśnie na oliwie, i faktycznie jak pokazują statystyki, to Włosi mają znacznie mniej problemów z cholesterolem, niż reszta narodów.

Oliwa bardzo dobrze się na przykład komponuje z rozmaitymi odmianami sałat czy pomidorami, ale można jej parę łyżek dołożyć praktycznie do wszystkich innych warzyw. Warto także stosować inne rodzaje olejów, z których część także ma dobry skład. Doskonale do sałatek nadają się także oleje rzepakowy i lniany, one również będą zawierać dużo pożytecznych kwasów, mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zaintrygowały Cię informacje opracowane w tym tekście? Na pewno przyda Ci się też dodatkowe czytanie (https://jednosc.pl/prodList,3,pellety-wielozbozowe,PL). Nie ociągaj się więc i przejdź do następnej witryny.

Ostatnio zainteresowaniem się cieszy olej rokitnikowy, cechuje się on mocnym czerwonym kolorem, co jest rezultatem sporej ilości witaminy A, w jego składzie znaleźć także można inne minerały, polifenole i witaminy – sprawdź promocje.