Z jakich powodów surówki i sałatki są tak potrzebne, o jakie dodatki i składniki można je uzupełniać.

Z jakich powodów surówki i sałatki są tak potrzebne, o jakie dodatki i składniki można je uzupełniać.

3 października 2018 0 By admin
Jednym z podstawowych elementów prawidłowego odżywiania są warzywa oraz owoce. Dietetycy zalecają, aby zjadać je co najmniej kilka razy na dzień w różnej postaci, najlepiej jak najbardziej różnorodnie. Warzywa i owoce będą dostarczać naszym organizmom odpowiednich witamin i soli mineralnych, a poza tym tak ogromnie pożytecznego i niezbędnego błonnika.

Spożywać je można pod różnymi postaciami, jeśli chodzi o owoce najczęściej na surowo, natomiast warzywa pod postacią najróżniejszych sałatek i surówek. Rozmaitych na nie jest ogromna ilość, a dodatkowym ich plusem jest to, że da się w nich przemycić inne zdrowe rzeczy. Na przykład ogromnie pożądanym i cennym

dobry lunch

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia

dodatkiem są kiełki. Można je kupić gotowe, ale można także samemu zabrać się za ich hodowanie. Informacji o tym, jak hodować kiełki jest ogromna ilość w internecie, starczy tylko nieco chęci żeby wyszukać wszystko, co potrzebne będzie w tym temacie. Można je uprawiać na różne sposoby, niezwykle przydatna jest przykładowo kiełkownica, dzięki której wszystko będzie znacznie wygodniejsze – . Jeżeli się odpowiednio zaplanuje ich hodowlę, to cieszyć się nimi będzie można praktycznie bez przerwy, a jako dodatek do wielu dań, w tym także przepysznych sałatek bardzo dobrze będą się one nadawać.

W większości przepisów poza samymi warzywami lub owocami w sałatkach będą się pojawiały również inne składniki. Sporo z nich opiera się na majonezie, który mimo przepysznego smaku na jednak jedną zasadniczą wadę, czyli jednak trochę tuczy. Znacznie lepiej sprawdzi się w takich sałatkach prawdziwa oliwa z oliwek, przez wielu uważana za najzdrowszą odmianę tłuszczy. Oliwa – znajdź więcej ma w sobie bardzo duże ilości pożytecznych składników, w tym tak potrzebne do utrzymania zdrowia kwasy omega 6 i sporo witamin. Włoska kuchnia, uznawana za jedną z lepszych na świecie, oparta jest właśnie na oliwie, i faktycznie jak pokazują statystyki, to Włosi mają znacznie mniej problemów z cholesterolem, niż reszta narodów.

Oliwa bardzo dobrze się na przykład komponuje z rozmaitymi odmianami sałat czy pomidorami, ale można jej parę łyżek dołożyć praktycznie do wszystkich innych warzyw. Warto także stosować inne rodzaje olejów, z których część także ma dobry skład. Doskonale do sałatek nadają się także oleje rzepakowy i lniany, one również będą zawierać dużo pożytecznych kwasów, mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ostatnio zainteresowaniem się cieszy olej rokitnikowy, cechuje się on mocnym czerwonym kolorem, co jest rezultatem sporej ilości witaminy A, w jego składzie znaleźć także można inne minerały, polifenole i witaminy – sprawdź promocje.