W jaki sposób wydajnie i sprawnie organizować zaopatrzenie w spożywcze artykuły lokalu gastronomicznego.

W jaki sposób wydajnie i sprawnie organizować zaopatrzenie w spożywcze artykuły lokalu gastronomicznego.

3 października 2018 0 By admin
Niejednej osobie może się wydawać, że prowadzenie baru czy restauracji to przyjemna, łatwa i prosta rzecz. Tymczasem nawet w niedużym gastronomicznym lokalu jest mnóstwo spraw do rozwiązania i wiele rzeczy do kupna. Część z nich wystarczy kupić raz i na wiele lat będzie się miało spokój – inne wymagają codziennego doglądania i pilnowania.

Meble gastronomiczne

Autor: shankar s.
Źródło: http://www.flickr.com
Do pierwszej grupy można na przykład zaliczyć wyposażenie kuchni, talerze, sztućce oraz sprzęt potrzebny do przechowywania i przygotowywania jedzenia. Jeśli kupi się całość wyposażenia, to później będą potrzebne jakieś przeglądy i naprawy sprzętów albo kupno naczyń, gdy część zostanie stłuczona lub będzie więcej klientów.

Natomiast do codziennych sprawunków zalicza się przede wszystkim składniki niezbędne do przyrządzania potraw. Oczywiście sporo artykułów spożywczych kupować także można okresowo, wszystko to, co będzie miało dłuższy okres przydatności do spożycia da się w ten sposób załatwiać. Są jednak składniki, których nie da się długo przechowywać, i tak naprawdę powinno codziennie kupować je jak najświeższe. Mięso, nabiał czy też owoce i warzywa to towary, jakie w wielu lokalach są każdego dnia dowożone do kuchni.

Wnętrze punktu gastronomicznego

Autor: Bob Hall
Źródło: http://www.flickr.com

Zaopatrzenie w produkty spożywcze każdy zarządzający lokalem organizuje po według własnych zasad. W wielu przypadkach zajmuje się tym jakaś jedna osoba, kupująca składniki u sprawdzonych, stałych dostawców, na przykład owoce i warzywa od znajomych rolników mających je rzeczywiście świeże i smaczne. Wymaga to wprawdzie dużo chodzenia, ale za to ma się pewność, że wszystko co się zakupi będzie miało najwyższą jakość. Inni z kolei wolą związać się z firmą, która oferuje kompleksowe zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze.

Tego typu forma współpracy jest dużo bardziej wygodna i tańsza, bo starczy w jeden dzień złożyć zamówienie na potrzebne artykuły i następnego dnia z rana zostaną one dowiezione prosto do lokalu. Minusem tego typu rozwiązania jest to, że czasami firmy nie oferują wszystkich produktów dostępnych na rynku, a tylko jakąś ich część, i trzeba kupować to, co mają akurat w ofercie.