W jaki sposób przechowywać wyroby spożywcze

W jaki sposób przechowywać wyroby spożywcze

3 października 2018 0 By admin
Nowy rok jest to czas na zmiany – również we wnętrzu lodówki. Mogłoby się zdawać, że wszyscy wiemy, jak poprawnie przechowywać wyroby spożywcze, aby zatroszczyć się o ich świeżość jak też wartości odżywcze.
Jednak okazuje się, iż często popełniamy dużo błędów, co skutkuje popsuciem jedzenia oraz utraconymi pieniążkami lub – w najgorszym wypadku – zatruciem.

Dzięki naszemu ekspertowi dowiesz się, w jaki sposób poprawnie przechowywać wyroby spożywcze a także na co kierować uwagę przy codziennych sprawunkach. Większość produktów spożywczych należy składować w schładzarce. Poza lodówką powinno się składować nieugotowane wyroby sypkie oraz zbożowe, takie jak przykładowo: kasze, makarony, pieczywo, , przetwory owocowe i warzywne, soki, suszone grzyby, suszone zioła, sól. Produkty powinno się składować w oryginalnych opakowaniach, szczelnych słoiczkach, torbach lub specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach bądź opisanych puszkach. Napoje, takie jak woda, możesz składować poza lodówką, z kolei soki po otwarciu należy schować do chłodziarki. Pamiętaj, aby inne napoje składować w suchym, zacienionym miejscu, z daleka od słońca. ciastka (polecamy łącze) kruche można składować nawet paru tygodni w szczelnie zamkniętej puszce.
słodycze

Autor: JAWO
Źródło: JAWO
Zawsze odczytuj etykietki! Zwłaszcza nowych produktów, jakich nie znasz. Możesz wyrobić w sobie ów nawyk –
bądź rozważny na sprawunkach, patrz na zawartość a także na etykietę.

Nie kupuj bez namysłu, tak samo jak książki nie kupuje się po wyglądzie okładki, tak samo artykułów spożywczych po opakowaniu. Zwracaj uwagę Skład produktu – będzie on rozpoczynał się od składnika, jakiego jest najwięcej, aż do takiego, którego jest najmniej. Istotne! Im krótsza lista składników, tym korzystniej dla naszego zdrowia.