Lody: czy ten pyszny deser można zrobić samodzielnie?

Lody: czy ten pyszny deser można zrobić samodzielnie?

3 października 2018 0 By admin
Lody uwielbiają chyba wszyscy. Zajadamy się nimi najchętniej latem, kiedy na dworze panują upały. Pyszne lody można zrobić także samodzielnie.

Do przygotowania lodów samodzielnie wcale nie jest potrzebna specjalna maszynka do robienia lodów. Potrzebna jest tylko zamrażarka lub lodówka z porządnie mrożącym zamrażalnikiem. Decydując się na robienie lodów w domu, można zdecydować się nawet na zrobienie lodów na patyku. Jak się okazuje, nie jest to naprawdę trudne. Niezbędne nam będą tylko specjalne foremki do lodów oraz patyczki do lodów. Używane patyczki do lodów mogą być zrobione nie tylko z drewna, ale również z plastiku. Ich zakup nie będzie żadnym problemem, także z kupnem pojemniczków do ich przygotowania nie powinniśmy mieć żadnych trudności. Warto pokusić się o wykonanie domowych lodów, bo ich zrobienie nie jest trudne.

Jeśli nie uda się nam kupić specjalnych, silikonowych foremek na domowe lody na patyku, to jako foremki można wykorzystać kubeczki po jogurtach bądź serkach homogenizowanych. Smak domowych lodów będzie niepowtarzalny, tym bardziej, że można nadać im przeróżny smak, wykorzystując czekoladę lub przeróżne sezonowe owoce.

lody

Autor: Kimberly Vardeman
Źródło: http://www.flickr.com

Lody są deserem cieszącym się popularnością od bardzo wielu lat. Kiedyś jadaliśmy je praktycznie tylko latem, na chwilę obecną na lody możemy się skupić tak naprawdę o każdej porze roku, także zimą. Idąc dalej, są one na chwilę obecną sprzedawane nie tylko w postaci kulek, ale także w waflowych rożkach , a nawet na patyku. Dzięki temu można delektować się ich smakiem także na ulicy. Oprócz tego zachwyt wzbudza ogrom ich smaków. Aktualnie w sprzedaży są już nie tylko klasyczne lody waniliowe oraz śmietankowe, ale również czekoladowe, truskawkowe, orzechowe oraz bakaliowe. Ilość smaków tego pysznego deseru może przyprawić nas o wielki zawrót głowy.

Dzisiaj lody kupimy nie tylko w malutkich, rodzinnych lodziarniach, są one także wytwarzane na masową skalę przez wielkich rozmiarów fabryki lodów. Podobno najpyszniejsze lody wytwarzają Włosi. Są oni mistrzami nie tylko w robieniu lodów. Z tego państwa pochodzą także tak popularne dzisiaj granity i sorbety, których podstawą nie jest mleko lub śmietanka, ale owocowy sok.