Jakie noże to wedle Japończyków noże trzech cnót?

Jakie noże to wedle Japończyków noże trzech cnót?

23 lipca 2019 0 By admin
Jednym z najpopularniejszych noży używanych w kuchni w kraju Kwitnącej Wiśni są noże Santoku, które cechują się ekstremalnie dużą ostrością i dużą klingą. Atuty tego noża na pewno doceni nie tylko każdy profesjonalny szef kuchni, lecz także kucharz-amator.

kotlet

Autor: Kamil Porembiński
Źródło: http://www.flickr.com
Nóż Santoku Miyabi umożliwia bardzo równy rozkład sił, co powoduje, że cięcie jakiegokolwiek półproduktu jest wygodne oraz dokładne. Umożliwia to również wysoka faseta, która obniża tarcie. Szczególnie godna komentarze jest również niezwykle ergonomiczna rękojeść, dzięki której mistrz kuchni może cieszyć się z tego przyrządu. Produkt taki znakomicie sprawdza się przy przygotowaniu mięsa czy też owoców. Jest to konieczny składnik oprzyrządowania kuchni w czasie szykowania jakichkolwiek japońskich potraw. Nóż Santoku Miyabi jest tak unikatowy m.in. ze względu konstrukcji klingi, co jest efektem setek lat wzmożonej pracy fachowców z Seki, a zatem japońskiego „miasta noży”. Rdzeń tego noża jest ekstremalnie twardy (63 Rockwella), ponieważ jest stworzony z proszkowej stali.
Bruschetta

Autor: Tarsmak
Źródło: Tarsmak
nóż santoku miyabi

Autor: wwwpieknowdomu.pl
Źródło: wwwpieknowdomu.pl
Warte podkreślenia jest również to, że płaszczyzna klingi jest zawsze ręcznie kuta, a struktura płaszczyzn noża posiada oryginalny wygląd. Powierzchnia noża posiada wgłębienia, które mają na celu zapobieganie przyklejaniu się do niej fragmentów krojonego jedzenia. Rękojeść noża Santoku Miyabi jest znakomicie wyważona oraz niezwykle pewna, jeśli bierze się pod uwagę jej kształt. Ostrze jest wykonane z trzech powłok hartowanej na mrozie stali, natomiast nóż ma symetryczny szlif.

Noże są ostrzone przy pomocy unikalnej technologii Honbazuke, zatem trójfazowego ręcznego ostrzenia. Ostrze to charakteryzuje się wysoką elastycznością i odpornością na m.in. zginanie czy korozję.