Jakie noże są wyprodukowane z najtwardszej i w najwyższym stopniu wytrzymałej stali?

Jakie noże są wyprodukowane z najtwardszej i w najwyższym stopniu wytrzymałej stali?

17 lutego 2019 0 By admin
Stal damasceńska jest znana ludzkości od bardzo wielu lat. Wywodzi się ona z Damaszku, stolicy Indii. charakteryzuje się ona bardzo dużą twardością przy jednoczesnym zachowaniu giętkości. Jest znakomitym materiałem do produkcji białej broni czy też niezwykle ostrych noży.

zaparzacze

Autor: Bodum
Źródło: Bodum
noże ze stali damasceńskiej

Autor: Quinn Dombrowski
Źródło: http://www.flickr.com

Tak doskonałe właściwości możliwe są dzięki umiejętnej zawartości węgla w stopie. Jak ogólnie wiadomo, stal jest stopem żelaza oraz węgla, jednak wspomnieć należy, że za twardość stopu jest odpowiedzialna odpowiednia zawartość węgla. Jeżeli wynosi ona poniżej 0,5%, stal jest stosunkowo miękka, z kolei w zakresie 0,5%-1,75 – twarda. Stal damasceńska jest nierównomiernie nawęglona i występują w niej węgliki żelaza.

Jeżeli chcesz rozszerzyć swoją znajomość rzeczy, to przestudiuj ciekawy news. W nim wyłożyliśmy dodatkowe oraz intrygujące treści.

Wyprodukowane przy pomocy tej techniki noże stosowane są obecnie w profesjonalnych kuchniach czy przez miłośników survivalu. Niezwykle ważny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są stworzone z kilkunastu lub nawet kilkuset warstw. Mogłyby być doskonałym pomysłem na upominek, ponieważ oferowane są w eleganckim opakowaniu, w którym może być parę noży o różnorodnych wymiarach.

Noże do kuchni wykonane ze stali damasceńskiej, mogą mieć twardość rzędu +/- 60 HRC, długość ok. 25-30 centymetrów, grubość klingi ok. 2mm oraz ważą ok.

Jeżeli zaintrygował Cię ten wpis, to przejdź na adres tej podstrony (https://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/krem-z-dyni) i pod nim odkryjesz dużo więcej skrupulatnych treści.

150-200 g. Stal damasceńska jest używana między innymi w japońskim „mieście noży” Seki, które jest słynne na całym świecie z tworzenia najlepszej jakości tego typu przedmiotów. Są one wytwarzane głównie dla profesjonalistów, którzy nie mogą sobie pozwolić na częste przerwy w celu np. naostrzenia noża. Ceny tego typu noży nie są najniższe i przeważnie wynoszą paręset PLN.

Nie jest to jednak dużo, zwłaszcza jeśli bierzemy pod uwagę to, że mogą one posłużyć nawet przez bardzo długi okres czasu. I ciągle mogłyby nas radować swym niezawodnym funkcjonowaniem.