Odkryj tajemnice doskonałego napoju bogów, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Odkryj tajemnice doskonałego napoju bogów, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

3 października 2018 0 By admin
Wino, to znakomity trunek, który jest wypadkową odmiany winogron, ziemi, klimatu i ręki winiarza. Każde wino musi zostać nalewane z powagą adekwatną do trudu włożonego w jego narodziny. Zamknięte w butelce, wyczekuje na właściwy moment otwarcia.

Aby zaznać największej rozkoszy z kosztowania tego wyśmienitego trunku, warto a wręcz winno się napowietrzyć wino przed podaniem na stół. Wcześniejsze otwarcie butelki, jest metodą najczęściej stosowaną, ale niedoskonałą, ponieważ wino natlenia się pomału, a przy tym ociepla się wymagane .

Karafka do wina

Źródło: www.decosalon.pl

Jeżeli wybiera się takie rozwiązanie, należy otwartą butelkę z winem (kliknij odnośnik), postawić w odpowiednio chłodnym pomieszczeniu . Bardzo ważna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których zapach jest bardzo złożony, ale jego odkrywanie sprawia olbrzymią radochę. Prawidłowe napowietrzanie przebiega w wyrafinowanych dekanterach ze szkła – akcesoria do wina.

Skutek dekantowania wina otrzymać można także wprost w kieliszku. Istotna jest w tym przypadku adekwatnie duża objętość kieliszka oraz jego kształt z szeroką powierzchnią parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Karafka do wina o swoistym kształcie – pękata u dołu z wąską szyjką, stosuje się do przebiegu dekantacji i szykownego podawania wina na stół.

Klasyczne dekantery: Deco Salon sklep online do wina czarują wielością linii, pozwalają celebrować degustację wina, podnosząc wrażenia zmysłowe i estetyczne koneserów i smakoszy win. Oryginalne szklane naczynia do serwowania wina, pozwalają uwalniać pełny zapach wina, jednocześnie przepięknie przedstawiając się na stole.

Jeżeli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok dekantera z winem, wskazane jest by stała otwarta, pusta butelka i korek. Dobrą praktyką jest, aby podawać wina młode przed długo leżakującymi, serwować lekkie przed treściwymi, podawać wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne nalewaćna koniec.