Jakie ostrzałki dobrać do ostrzenia bardzo ostrych noży?

Jakie ostrzałki dobrać do ostrzenia bardzo ostrych noży?

3 października 2018 0 By admin
Wiadomo, że w kuchni powinniśmy posiadać ostry nóż. Potrzebne jest to do krojenia różnych warzyw czy też przykładowo koperku, jakie dodajemy do zupy.
Najlepszym nożem jest japoński nóż Miyabi Zwilling, o który musimy stosownie troszczyć się i odpowiednio go ostrzyć.

garnek

Autor: DA
Tych noży nie można ostrzyć na ostrzałkach prętowych czy też ostrzałkach napędzanych elektrycznie. Można ostrzyć je jedynie na tradycyjnych kamieniach ceramicznych, jakie są namaczane w wodzie. Również przydają się kamienie syntetyczne, jakie utworzone były przez arcymistrza kowalstwa. Nożyki można ostrzyc na ostrzałkach tradycyjnych, stworzonych z ceramiki. Do uzyskania wyśmienitej ostrości, można zastosować kamienie o gradacji 5000 albo nawet 8000 punktów. Nie można zapomnieć, że tego typu ostrzałki przed zastosowaniem muszą zostać moczone w wodzie przez 10-15 minut. W innym wypadku ostrze można by przegrzać oraz je uszkodzić.
Są także noże, jakie trzeba naostrzyć na odmiennego rodzaju kamieniach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naostrzyć te noże na zwykłych ceramicznych kamieniach, należy jednak pamiętać, że noże ostrzone na zwykłych osełkach prędzej się zetrą. Dla ludzi, którzy pragną mieć osełki nie do zdarcia, stworzona jest profesjonalna ostrzałka ostrzałka do noży. Posiadają one olbrzymi dodatek bardzo twardego szkliwa, które pozwala ostrzyć tego typu noże przez długie lata. Kamienie posiadają gwarancję dożywotnią swojego producenta. Mogą być one niezwykle drogie i kupienie ich jest inwestycją, jaka odpłaci się znakomitą ostrością noża.

Do każdej ostrzałki jest dodany film, na którym można by obejrzeć, jak używać tych ostrzałek. Rowkowane ostrze do chleba ostrzy się na innej ostrzałce. To ostrzałka z tzw. piłą. Do noży do pieczywa nie można używać ostrzałek syntetycznych.